Karin pianolerares in Alkmaar

Over Karin van Buijtene

Een leven zonder muziek is voor haar ondenkbaar.

 

Ze groeide op in een muzikale familie.

Op vijfjarige leeftijd werd zij verliefd op de piano en de eerste pianolessen kreeg ze van haar opa.

Eindelijk, na heel veel jaarlijkse verlanglijstjes kreeg ze een piano op haar elfde verjaardag.

De Franse chansons van haar moeder en jazzmuziek van haar vader vulden de woonkamer.

En zonder twijfel is Schumann haar favoriete componist.

“Hij is voor mij de meest romantische componist. Je hoort in zijn muziek dat hij veel van literatuur en poëzie hield. Geen andere componist kan zo prachtig verbeelden in klanken. Altijd is er de onvoorspelbaarheid, de dualiteit, het zoeken als in het leven zelf. Voor mij is hij de meest ‘menselijke’ componist.”

In 1979 deed Karin toelatingsexamen aan het Conservatorium in Zwolle en studeerde daar één jaar bij Nelleke Geesink. Dit in combinatie met de studie Muziekwetenschappen in Utrecht. Vervolgens deed ze toelatingsexamen aan het Rotterdams Conservatorium, waarna een studie volgde bij Michael Davidson. In 1987 kon ze haar diploma Docerend Musicus in ontvangst nemen.

“Tijdens- en na mijn studie heb ik veel samengespeeld. Dit doe ik nog steeds met heel veel plezier. Ook treed ik regelmatig op met andere musici.
Samen met hen heb ik lessen gevolgd bij Margreet Honig, Marjes Benoist en Marien van Nieuwkerken.”

Met veel plezier is Karin van Buijtene regelmatig juryvoorzitter bij de EPTA graadexamens in Amsterdam en Alkmaar. (EPTA= European Piano Teachers Association)
En als EPTA lid heeft Karin in haar functie als veelzijdig musicus ook artikelen geschreven voor het Piano Bulletin.

Karin volgde masterclasses bij onder andere
Detlef Kraus, Martijn en Stephan Blaak en Marietta Petkova.

Momenteel werkt Karin van Buijtene als pianodocente bij Pianostudio Karin van Buijtene, aan Artex-Kunstenschool Texel en bij Triade in Den Helder.

Een bijzondere ontmoeting…

Toen ik in 2018 werd gevraagd om samen met mijn duopartner, André Daemen, mee te doen aan een masterclass, gegeven door Marietta Petkova, zeiden wij direct volmondig ‘JA’. In een prachtige zaal op een mooie vleugel speelden wij twee stukken van Rachmaninov voor haar. Twee pianisten waren ons voorgegaan en kregen feedback, maar dusdanig positief opbouwend, integer, vanuit zoveel liefde voor de muziek, vol prachtige metaforen dat de spanning die er altijd is voor een optreden bij mij bijna totaal verdween. Wij speelden en kregen aanwijzingen die ons spel direct naar een hoger plan bracht, blijkbaar merkte het publiek de chemie ook op. Toen ik een jaar later daar weer speelde, kreeg ik er nóg reacties op. Een vervolg bleef niet uit, ik ging zelf op les bij Marietta en leer iedere les weer zoveel, dit geef ik graag door aan mijn eigen leerlingen, een ontmoeting die blijft inspireren.

Kijk en luister naar fragmenten uit het interview met Marietta Petkova in ”Casa Luna” op Radio 4 met Lex Bohlmeijer en het concert met LSO onder leiding van Jean-Bernard Pommier in de Grote Zaal van Het Concertgebouw – december 2006.

“Muziek is mijn vaderland”

reviews

Wil je weten wat anderen van Karin vinden?
Hieronder kan je de verhalen lezen van mensen die haar meemaken als leerling, collega en docent.

Marietta Petkova

Ik heb Karin van Buijtene in september 2018 tijdens een masterclass ontmoet en sindsdien begeleid ik haar regelmatig. Vanaf het begin was ik onder de indruk van haar rijke persoonlijkheid.
Intelligentie, sensitiviteit, en volharding vormen (bij haar) een bijzonder evenwichtig geheel. Daarbij is zij een ''open minded'' musicus die nieuwe ideeën verwelkomt en uitdagingen en confrontaties niet uit de weg gaat.
In het vierde jaar van onze leservaring ontdek ik telkens weer nieuwe facetten van haar talent, die verder dan pianospelen reiken: poëzie, schilderkunst ( ? ...... ) , kennis van talen, om maar enkele te noemen. Ze geven me als coach een geweldig platvorm om door te blijven ''bouwen''. Het is een voorrecht en pure vreugde om Karin te mogen begeleiden.

Miwa Tamamoto

Ik begon piano als volwassenen en al 12 jaar op haar les, doordat ik mijn droom waar maakte, heeft ze letterlijk mijn leven veranderd! Ik ben er ontzettend dankbaar voor! Waar ze heel goed in is het balans tussen uitdagen voor meer en accepteren wat nu is om te genieten. En weet precies wat je mist. Dankzij haar vakkundige begeleiding heb ik steeds meer plezier in het spel. Van harte aangeraden!

André Daemen

Al 20 jaar zijn Karin en ik goede collega's van
elkaar.
Samen hebben we als Duo opgetreden, en
hebben we studie-coachings sessies bij
gerenommeerde Nederlandse pianisten
gevolgd.
Dat is belangrijk want ons vak moet goed
bijgehouden worden, en niet elke collega doet
dat.
Voor de leerling is Karin een goede pedagoge
en uitmuntende en bevlogen pianiste.
Ze is betrokken bij de leerling en zijn/haar
leerproces.
Samen met de leerling onderzoekt ze de
ontwikkelingsmogelijkheden.
De lessen - in een mooie studio aan tuin , met
een vleugel en piano - kenmerken zich
behalve door deskundigheid ook door humor
en gezelligheid. Vooral: Karin heeft aandacht
voor de persoon van de leerling, of het nu een
kind, jongere of volwassene is.
Qua repertoire is Karin breed georienteerd.
Ik zou zo les van haar willen.

Eveline de Ronde


Samen met Karin volg ik sinds 2 jaar regelmatig duolessen bij onze master Marietta Petkova. Vaak studeren wij eenzelfde (nieuw) stuk in en spelen dat voor elkaar. Elke keer weer is het een feest te luisteren naar haar eigen interpretatie van het stuk, waar zij altijd haar eigen krachtige handdruk op weet te leggen. Zij weet altijd weer mooie achtergrondinformatie te vertellen of ziet verbanden met dichters of schilders. Maar ook is het fijn dat zij zelf openstaat voor een (geheel) andere interpretatie van mij en/of Marietta. Wij inspireren elkaar en komen zo op een hoger plan. Net zoals Marietta, staat zij geheel onbevangen open voor ieders eigen versie en is nieuwsgierig naar de achtergrond van je eigen inbreng. Het is een pre om haar feedback te horen en ik denk dat zij als docent ook zeker een grote rol kan spelen bij een inspirerende, positieve groei van leerlingen die wat in hun mars hebben.

Eveline de Ronde,
Medeleerling bij Marieta Petkova.
https://www.evelinederonde.nl

Sarah Ruige

Beter laat dan nooit:

Sinds twee jaar zit ik op les bij Karin. Dankzij haar geduldige en vakkundige begeleiding heb ik al veel geleerd en heb ik plezier in het piano spelen.
Er is aandacht voor de theorie en je krijgt concrete tips mee.
Daarnaast kan Karin mooi vertellen over verschillende componisten en pianostukken. Een echte aanrader!

Claire

Jaren lang heb ik pianoles gehad van Karin. Niet alleen is het een lieve en enthousiaste docent, ook is ze creatief, doortastend en energiek. Karin geeft les op een fijne manier, ze kijkt naar je als persoon en niet alleen als leerling en daardoor heb ik me altijd erg gehoord gevoeld. Er is ruimte voor gezelligheid, maar ze is ook zeker een consequente docent. Die combinatie heb ik altijd erg fijn gevonden. Een mix van even gezellig kletsen, maar daarna wél weer even die ene regel opnieuw spelen. Een speelse manier van lesgeven met een goed oog voor de leerling is hoe ik de pianoles van Karin zou omschrijven. Ik heb altijd erg genoten van mijn lessen bij Karin, ze is een lieve, positieve en behulpzame pianodocent.

Tinie Kooij

Na een les bij Karin heb je altijd zin om te studeren en te oefenen.

Marthe

Karin is een bevlogen pianodocente die met veel passie haar liefde voor de piano weet over te brengen. Bij Karin gaat het niet alleen om het leren lezen van noten. Ze leert je om te spelen met gevoel en expressie. In de lessen staat de ontwikkeling van de leerling centraal. Karin is een belangstellende, empathische docente met een flinke dosis humor, wat de lessen een moment maakt naar uit te kijken!

Hanneke Raaijman

Karin van Buijtene is een buitengewoon geduldige maar vasthoudende pianolerares. De nadruk ligt vooral op het gevoel, het plezier dat in het spelen zelf ligt en de manier waarop je studeert. Dat is soms knap irritant maar het helpt je wel inzicht in je manier van spelen te krijgen en sneller resultaat te krijgen.

Jannet Dijkema

Mijn pianojuf hoort alles, is heel enthousiasmerend en stiekem is ze ook nog eens heel geduldig!

Berta Papa

Zit nu als beginner twee jaar op les bij Karin. Fijne docent. Ze heeft oog en oor voor detail en stimuleert je om het beste uit jezelf te halen.

PROEFLES

WIL JE EEN LES KOMEN PROEVEN?

Wil je kennismaken en kijken of pianoles van mij iets voor jou is?
Nieuwe leerlingen kunnen een proefles krijgen voor een speciaal kennismakingstarief.

Proefles € 20,-
(eenmalig contant te voldoen)

CONCERT AAN HUIS

Wanneer je echt iets te vieren hebt!

Ooit wel eens een pianoconcert aan huis gehad? Bespreek het repertoire zodat je zeker weet dat jouw favorieten aan bod komen. Dit is natuurlijk ook super origineel om eens cadeau te doen!